„Kładzionki ziemniaczane Witanowicke” produktem tradycyjnym
W środę (30.03) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego odbyło się spotkanie Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Na spotkaniu rozpatrzono pozytywnie 10 wniosków złożonych przez wytwórców produktów tradycyjnych, w tym wniosek o rejestrację „kładzionek ziemniaczanych witanowickich”.
Wnioskodawcami rejestracji „kładzionek ziemniaczanych witanowickich” było Koło Gospodyń Wiejskich z Witanowic i Stowarzyszenie Dolina Karpia. Stowarzyszenie wnioskowało też razem z Kołem Gospodyń Wiejskich w Sosnowicach o rejestrację obwarzanka pobiedrskiego, ze Skarbami Doliny Karpia sp. z o.o. i Firmą Produkcyjno Handlowo Usługowa SPIŻARNIA DOLINY KARPIA s.c. o rejestrację pulpecików z karpia w zalewie octowej, oraz z Franciszkiem Sałaciakiem o rejestrację filecików karpiowych w pomidorach.
Podczas spotkania wnioskodawcy odpowiadali na pytania członków Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego dotyczące zarówno metod produkcji, tradycji jak i pochodzenia produktów, a także prezentowali ich walory smakowe.
Przypomnijmy, że „kładzionki ziemniaczane witanowickie” były prezentowane już m.in. w organizowanych przez Stowarzyszenie Dolina Karpia konkursie potraw regionalnych „Kulinaria” i małopolskim programie komercjalizacji produktu lokalnego pn. „Biznes ze smakiem”. Mamy nadzieję, że już wkrótce „kładzionki ziemniaczane witanowickie” zostaną oficjalnie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sposób przyrządzania „kładzionek ziemniaczanych witanowickich”.
Składniki:
– 8 średnich ziemniaków
– 3 jajka
– 4 kopiate łyżki mąki pszennej
– 2 cebule
– smalec do smażenia
– mąka do obtaczania kładzionki
-sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę zrumienić na smalcu. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, na końcu schłodzoną smażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe „kładzionki”, obtoczyć w mące i smażyć na smalcu na rumiano.
„Kładzionki ziemniaczane witanowickie” znane są na terenie Witanowic od ponad 60 lat. Była to potrawa tania i bardzo prosta w przygotowaniu, należała więc do jednych z głównych potraw spożywanych przez tutejszych mieszkańców. Popularność „kładzionek” była związana z uprawianymi na tym obszarze ziemniakami, zwanymi tutaj „zimniokami witanowickimi”. W uprawie ziemniaków ogromne znaczenie miała jakość tutejszej ziemi. Ponadto, stosowanie przez gospodarzy nawozu naturalnego w postaci obornika, znacząco wpływało na uzyskanie dostatnich plonów. „Kładzionki ziemniaczane witanowickie” najczęściej przyrządzano z ziemniaków, które zostały z poprzedniego posiłku, dbano bowiem, aby nic do jedzenia się nie zmarnowało. Obecnie ziemniaki częściej gotowane są specjalnie w celu przygotowania „kładzionek”, w łupinkach – tzw. mundurkach i obierane dopiero po ugotowaniu. To zabieg celowy stosowany przez współczesne gospodynie, które w ten sposób chcą zminimalizować utratę składników mineralnych zawartych w ziemniakach i tym samym wydobyć ich jak najlepszy smak. Dawniej „kładzionki ziemniaczane witanowickie” określane były jako kotlety ziemniaczane, placuszki ziemniaczane albo po prostu placuszki. Obecnie stosowana nazwa nawiązuje do sposobu i miejsca ich wytwarzania.