Karpia przyrządzają najlepiej
W niedzielę (26.09) podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych na łowisku wędkarskim w Podolszu odbyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia.
Do rywalizacji stanęło pięć drużyn kucharskich z następujących szkół: Powiatowy Zespół nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy.
Zespół Szkół w Radoczy reprezentowały uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Aleksandra Kantorska i Kinga Zając, które przygotowały potrawę „Grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu” i zajęły I miejsce.
Według organizatorów oraz jury tegoroczne mistrzostwa były na bardzo wysokim poziomie, a rywalizacja wyrównana. Tym bardziej cieszy nas zwycięstwo naszych uczennic, które zapewniły sobie miejsce w przyszłorocznym konkursie najlepszych szkół gastronomicznych z Małopolski.
Serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.
Źródło: ZSCKU w Radoczy