Z sukcesem na Zatorskich Żniwach Karpiowych
W niedzielę (26.09) na łowisku w Podolszu odbyła się kolejna edycja Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych. W programie tegorocznych żniw znalazły się m.in. koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, stoiska z produktami tradycyjnymi i wyrobami rękodzielnictwa ludowego, a także mistrzostwa szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia.
Na Żniwach Karpiowych nie mogło oczywiście zabraknąć naszej Gminy. Była ona reprezentowana przez Orkiestrę Dętą z Zygodowic, która koncertem rozpoczęła niedzielną imprezę.
Jednym z najważniejszych punktów programu były Mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia. Tym razem konkurowały ekipy kucharskie z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz reprezentanci naszej Gminy z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy. Uczennice tej szkoły: Aleksandra Kantorska i Kinga Zając zajęły pierwsze miejsce prezentując potrawę „Grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu”.
Goście, którzy w niedziele przedpołudnie odwiedzili łowisko wędkarskie w Podolszu, mogli również skosztować tradycyjnego „radoczańskiego jabłecznika” serwowanego przez uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy.