Urząd Gminy Tomice
ul. Wadowicka 51
34-100 Tomice
Godziny otwarcia:
poniedziałek: 7:00 - 16:00
wtorek-czwartek: 7:00 - 15:00
piątek: 7:00 - 14.00
Dane kontaktowe:
+48 33 823 35 98
gmina@tomice.pl
Tomice / Aktualności / Wydarzenia / Święto Pieczonego Ziemniaka na zakończenie projektu

Święto Pieczonego Ziemniaka na zakończenie projektu

Opublikowano w dniu: w kategorii: Wydarzenia  

W niedzielę (24.09) w Radoczy dzięki paniom ze Stowarzyszenia „Wioski Naszych Marzeń” mieszkańcy naszej gminy uczestniczyli w Święcie Pieczonego Ziemniaka. Przy organizacji imprezy współpracował także Ośrodek Kultury Gminy Tomice, Ochotnicza Straż Pożarna w Radoczy oraz Ludowy Klub Sportowy „Orzeł” w Radoczy.

Imprezę, po przywitaniu gości przez prezes Stowarzyszenia Elżbietę Janik, rozpoczął występ dzieci z klasy pierwszej szkoły podstawowej z Radoczy, które pod okiem Teresy Frączek przedstawiły „Owocowy luz bluss”. Następnie scena stała się areną konkursów ziemniaczanych, które poprowadził Tomasz Adamczyk. Było dużo śmiechu i dobrej zabawy. W ich trakcie panie zapraszały na degustację zupy rybnej, soków z tłoczni, prażonych i strudla ziemniaczanego, które na tą okazje przygotowały panie z woźnickiego KGW. Przygotowane było też miejsca na pieczone ziemniaki, jednakże z uwagi na opady nie udało się rozpalić ogniska. Swoim jabłecznikiem radoczańskim chwaliły się uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy. Kilkadziesiąt przygotowanych porcji zniknęło bardzo szybko. Dla najmłodszych były zaś warsztaty, które prowadziły panie z Ośrodka Kultury Gminy Tomice, malowanie twarzy, liczne konkursy i zabawy, a w prezencie soki i słodkości. Uwieńczeniem święta był występ góralskiego kabaretu Truteń z Zakopanego, który zagwarantował półtorej godziny świetnej zabawy i śmiechu.

Święto Pieczonego Ziemniaka było jednym z elementów projektu „Żyj zdrowo nie fastfoodowo- nasze smaki nasza kuchnia”. Stowarzyszenie „Wioski Naszych Marzeń” zrzeszające m.in. pięć Kół Gospodyń Wiejskich z terenu naszej Gminy, mimo iż założone zostało dopiero pod koniec 2016 r., już od początku tego roku rozpoczęło prężną działalność. W marcu złożyło swój wniosek do FIO – Małopolska Lokalnie, i otrzymało 4.340 zł na warsztaty. Do tej pory zrealizowano już praktycznie wszystkie zadania. Każde KGW było na warsztatach kulinarnych w Zatorze pn. „produkt lokalny – karp i inne ryby”. Na zajęciach, które trwały przez pięć dni po dwie godziny panie przygotowywały pierogi z nadzieniem z ryb, pasztet z suma, krokiety z rybą, filetowały i smażyły suma, wędziły karpia, makrelę i suma. Dzięki prezesowi Stowarzyszenia Doliny Karpia Franciszkowi Sałaciakowi, który wraz ze swoimi pracownicami prowadził warsztaty, uczestniczki mogły również degustować ryby pod różnymi postaciami. Każda z pań ma miłe wspomnienia z tych warsztatów. Drugie warsztaty odbyły się w tłoczni soków w Choczni „Tłocznia Chocznia” u Izabeli i Nikodema Karelus. Pani mogły same tworzyć smaki soków z warzyw i owoców, które poza tym że były zdrowe, były bardzo pyszne. Uwieńczeniem tych warsztatów było niedzielne Święto Pieczonego Ziemniaka, podczas którego członkinie Stowarzyszenia chwaliły się nabytymi umiejętnościami. Ostatnim zadaniem z projektu, które czeka jeszcze na panie to spotkanie z dietetykiem.