Święta tuż, tuż – gminny pokaz potraw wigilijnych
Zimowa aura i ośnieżone drogi i pola stanowiły doskonałą scenerię dla Gminnego Pokazu Potraw Wigilijnych, który został przygotowany przez Ośrodek Kultury Gminy Tomice im. Wincentego Bałysa oraz sześć gminnych Kół Gospodyń Wiejskich. Każdego, kto wybrał się w niedzielne popołudnie (16.12) do hali sportowej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tomicach, od progu witał zapach potraw bożonarodzeniowych, od których uginał się długi stół przygotowany przez gospodynie zrzeszone w Kołach Gospodyń Wiejskich.
Licznie przybyłych gości przywitała Aneta Homel z Ośrodka Kultury Gminy Tomice. Wśród nich znaleźli się m.in. Poseł na Sejm RP Marek Polak, Senator RP Andrzej Pająk, Wójt Gminy Tomice Witold Grabowski, Przewodniczący Rady Gminy Tomice Paweł Adamik wraz z radnymi, Sekretarz Gminy Tomice Ryszard Góralczyk, proboszcz parafii w Tomicach ks. Aleksander Kasprzyk, Kierownik Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Wadowicach Alicja Kolasa, sołtysi wraz z radami sołeckimi, dyrektorzy szkół: Anna Adamik i Józef Żegliński oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych.
Po przywitaniu oraz krótkich wystąpieniach zaproszonych gości oraz Wójta Gminy Tomice Witolda Grabowskiego, który podziękował za organizację pokazu oraz złożył mieszkańcom gminy życzenia świąteczne, rozpoczęła się część artystyczna. Spektakl „Stare Polskie Jasełka”, opowiadający w humorystycznych skeczach o przygotowaniach do świąt, przeplatany został występami zespołów śpiewaczych: „Radoczanki” z Radoczy, „Woźniczanki” z Woźnik, „Biesiada”z Tomic i „Wesołe Gosposie” z Witanowic oraz teatrzyku „Trele-Morele” i „Galerii Artystycznej” pod kierunkiem Agnieszki Sienkiewicz. Zespoły te zaprezentowały utwory doskonale wpisujące się w nadchodzący świąteczny czas.
Na zakończenie Gminnego Pokazu Potraw Wigilijnych pozostała degustacja potraw bożonarodzeniowych, które, sądząc po tłoku przy stole, z pewnością bardzo smakowały. A było w czym wybierać: karp przygotowany na wiele sposobów,śledzie, paszteciki z kapustą i grzybami, strucle, kutie, pieczarki faszerowane, kilka rodzajów zup, nalewek, ciast i ciasteczek oraz najróżniejszych sałatek. Łącznie kilkadziesiąt tradycyjnych świątecznych dań, które już za kilka dni zagoszczą z pewnością na stołach w naszej gminie.
Podczas imprezy odbyły się także warsztaty „Pierniki lukrem malowane” oraz kiermasz świąteczny.