Pomysły kulinarne na Wielkanoc
Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie (obok Bożego Narodzenia) upamiętniające śmierć krzyżową i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poza sferą duchową związaną nierozerwalnie z syboliką wielkiego tygodnia, święto to ma specjały, które pojawiają się na przykrytym białym obrusem i udekorowanym liśćmi bukszpanu wielkanocnym stole.
Gospodynie z Tomic, Zygodowic, Radoczy, Woźnik i Witanowic należące do Stowarzyszenia „Wioski Naszych Marzeń” szykując wydawnictwo kulinarne „Z zeszytów mojej babci” wyszperały w starych zeszytach i spisały kilkadziesiąt przepisów na potrawy od dawna goszczące na stołach w naszych domach. Wśród nich znalały się również te, które tradycyjnie należą do kanonu potraw wielkanocnych. Prezentujemy dziś kilka z przepisów, które można jeszcze wykorzystać planując wspólne świąteczne posiłki.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania:
„Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”,
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego:
„Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia”.