Urząd Gminy Tomice
ul. Wadowicka 51
34-100 Tomice
Godziny otwarcia:
poniedziałek: 7:00 - 16:00
wtorek-czwartek: 7:00 - 15:00
piątek: 7:00 - 14.00
Dane kontaktowe:
+48 33 823 35 98
gmina@tomice.pl
Tomice / Aktualności / Wydarzenia / Jeśli jabłecznik to tylko Radoczański !

Jeśli jabłecznik to tylko Radoczański !

Opublikowano w dniu: w kategorii: Wydarzenia  

2 marca 2016 r. to historyczna data dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy, ponieważ Radoczański jabłecznik znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie od dziś wiadomo, że to produkt unikalny, wypiekany od 30 lat na zajęciach z technologii gastronomicznej. Ten przepis powstał z połączenia różnorodnych, przyniesionych przez uczniów przepisów i ustnych przekazów gospodyń ceniących sobie niepowtarzalne smaki.

Młodzież, na zajęciach wprowadzana jest w arkana wiedzy na temat tego niepowtarzalnego przepisu taką oto historią: … pewna pra pra babcia służyła w młodości na dworze w Galicji, gdzie była dobrą kucharką i na Wigilię piekła strudel z jabłkami, do którego dodawała konfiturę z płatków róży, uzyskując w ten sposób rewelacyjny smak i aromat. Strudel piekło się raz w roku, ale ciasto było tak pyszne, że bardzo chciało się je zjeść również w innym czasie. Kucharka wpadła więc na pomysł, żeby ten aromat i smak róży wykorzystać w zwykłym jabłeczniku na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki (jak w strudlu)… Zarys przepisu przetrwał w opowiadaniach, potem ktoś coś zapisał, ale jego popularność była mała przez okres wojen i biedy. I dopiero teraz, kiedy wracamy do tradycji, pragniemy naszym wypracowanym przepisem „ocalić od zapomnienia” to rewelacyjne ciasto.

A jest „co ocalać”, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Radoczański jabłecznik – ten cukierniczy wyrób jest prosty, smaczny, aromatyczny, a nade wszystko zdrowy. Produkty potrzebne do jego wykonania pochodzą z naszego regionu. I tak jabłka Antonówki i Renety pochodzą z Marcyporęby od państwa Dudek, jaja „od szczęśliwych kur” z wolnego wybiegu żyjących w gospodarstwach radoczańskich, mąka pochodzi z tradycyjnego młyna państwa Sopickich z Rudz, natomiast aromatyczna konfitura z płatków róży od okolicznych gospodarzy.

Ten udekorowany listkiem mięty kawałek ciasta niejednokrotnie już został dostrzeżony przez mistrzów sztuki kulinarnej, a jego niepowtarzalny smak był prawdziwą rozkoszą dla niejednego smakosza. Stąd wyróżniono go w kategorii Kulinarny Produkt Lokalny Doliny Karpia w Zatorze 6 października 2013 r. w konkursie „Kulinaria 2013”, a rok później zdobył Certyfikat Doliny Karpia przyznawany przez Zarząd Stowarzyszenia Dolina Karpia.

Radoczański jabłecznik to już oryginalny produkt lokalny wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą, mamy nadzieję, że będzie przyciągać nie tylko smakoszy, ale również stanie się niezapomnianą wizytówką tego jakże malowniczego miejsca.

Źródło: ZSCKU w Radoczy