Tomice odkryły „Kulinarne oraz Regionalne Skarby Doliny Karpia”
Ośrodek Kultury Gminy Tomice zorganizował spotkanie wyjazdowe pod hasłem „Kulinarne oraz Regionalne Skarby Doliny Karpia”.
Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu: „Organizacja cyklu spotkań bazujących na obiektach znajdujących się w Ekomuzeum Doliny Karpia w ramach Klubu Ekomuzealnika Doliny Karpia na rzecz promocji obszaru”.
Realizacja projektu przez Ośrodek Kultury w Tomicach jest możliwa dzięki otrzymanemu dofinansowaniu grantu „Zorganizowanie spotkań dla lokalnej społeczności stanowiących atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu” ze Stowarzyszenia Dolina Karpia.
W wyjeździe wzięło udział 30 mieszkańców gminy Tomice, którzy mięli okazję bliżej poznać atrakcje Osieka oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
Będąc w Osieku tomiczanie zwiedzili Izbę Regionalną Doliny Karpia, posiadającą bogatą kolekcję przedmiotów użytkowych, rękodzieła i sztuki. Znaczącą część zgromadzonych eksponatów stanowią przedmioty związane z hodowlą karpia osieckiego. Liczebnie dominują jednak przedmioty związane z kulturą materialną wsi i najbliższych okolic.
Po wizycie w Izbie Regionalnej był czas na zobaczenie osieckiego zamku oraz drewnianego kościółka. Na koniec wizyty w gminie Osiek, można było wypocząć na Molo.
Po urokliwym pobycie w Osieku uczestnicy wyjazdu mięli okazję zapoznać się z kulinarnymi skarbami Doliny Karpia, a to dzięki pobycie w jednym z obiektów znajdujących się w Ekomuzeum Doliny Karpia jakim jest Firma Skarby Doliny Karpia. W obiekcie tym zostały zorganizowane warsztaty kulinarne potraw z ryb. Uczestnicy spotkania poznali m.in. tajniki filetowania Karpia, wzięli udział w pokazie wędzenia Karpia, przygotowali pierogi z ryby.
Na koniec warsztatów grupa degustowała wielu przysmaków z ryb jakie oferuje Firma Skarby Doliny Karpia.