Urząd Gminy Tomice
ul. Wadowicka 51
34-100 Tomice
Godziny otwarcia:
poniedziałek: 7:00 - 16:00
wtorek-czwartek: 7:00 - 15:00
piątek: 7:00 - 14.00
Dane kontaktowe:
+48 33 823 35 98
gmina@tomice.pl
Tomice / Aktualności / Edukacja / Uczeń z Radoczy wyróżniony w konkursie kulinarnym

Uczeń z Radoczy wyróżniony w konkursie kulinarnym

Opublikowano w dniu: w kategorii: Edukacja   Wydarzenia  

W piątek (08.03) w Krakowie w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 odbył się XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w kategoriach kucharz, kelner, barman i cukiernik, którego tematem było „Kulinarne dziedzictwo”.

Celem konkursu jest m.in. propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, rozwijanie zawodowych zainteresowań, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy wśród uczniów. W tym roku młodzi uczestnicy mogli także spotkać się z Tomaszem Smoczykiem – Mistrzem Sztuki Kulinarnej, Szefem Kuchni Grand Signature Restaurant, który przypomniał dotychczas niedocenione smaki i aromaty naszej kuchni.

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 27 szkół gastronomicznych z całej Polski i 8 szkół z innych państw, m.in. Chin, Cypru, Gruzji, Francji, Niemiec, czy Słowacji.

Zespół Szkół CKU im. św. Jana Pawła II w Radoczy w kategorii kucharz reprezentował uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Jacek Garus, któremu przyznano wyróżnienie.

Jacek w ściśle określonym czasie miał wykonać ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora oraz zakąskę zimną z produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia charakterystycznym dla swojego regionu.

Nasz przyszły mistrz kulinarny przyrządził mus z karpia zatorskiego na kruchym pudrze z wędzonym łososiem, a jego wysiłki oceniało bardzo profesjonalne jury, składające się z Mistrzów Kuchni oraz międzynarodowych i polskich sędziów konkursów kulinarnych.

Gratulujemy Jackowi i życzymy powodzenia na tak dobrze rozpoczętej ścieżce zawodowych dokonań.

Źródło: ZSCKU w Radoczy