Uczeń z Radoczy wyróżniony w konkursie kulinarnym
W piątek (08.03) w Krakowie w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 odbył się XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w kategoriach kucharz, kelner, barman i cukiernik, którego tematem było „Kulinarne dziedzictwo”.
Celem konkursu jest m.in. propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, rozwijanie zawodowych zainteresowań, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy wśród uczniów. W tym roku młodzi uczestnicy mogli także spotkać się z Tomaszem Smoczykiem – Mistrzem Sztuki Kulinarnej, Szefem Kuchni Grand Signature Restaurant, który przypomniał dotychczas niedocenione smaki i aromaty naszej kuchni.
W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 27 szkół gastronomicznych z całej Polski i 8 szkół z innych państw, m.in. Chin, Cypru, Gruzji, Francji, Niemiec, czy Słowacji.
Zespół Szkół CKU im. św. Jana Pawła II w Radoczy w kategorii kucharz reprezentował uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Jacek Garus, któremu przyznano wyróżnienie.
Jacek w ściśle określonym czasie miał wykonać ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora oraz zakąskę zimną z produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia charakterystycznym dla swojego regionu.
Nasz przyszły mistrz kulinarny przyrządził mus z karpia zatorskiego na kruchym pudrze z wędzonym łososiem, a jego wysiłki oceniało bardzo profesjonalne jury, składające się z Mistrzów Kuchni oraz międzynarodowych i polskich sędziów konkursów kulinarnych.
Gratulujemy Jackowi i życzymy powodzenia na tak dobrze rozpoczętej ścieżce zawodowych dokonań.
Źródło: ZSCKU w Radoczy