O innowacjach pedagogicznych w ZSCKU im. św. Jana Pawła II w Radoczy
Dla uczniów rozpoczynających naukę po wakacjach w Zespole Szkół w Radoczy na kierunku Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki nauczyciele przedmiotów zawodowych przygotowali innowację pedagogiczną programowanie systemów agrotronicznych rolnictwa precyzyjnego, w zakresie której znajduje się projektowanie, budowa, programowanie robotów wyposażonych w różnego rodzaju czujniki, testowanie i sterowanie nimi, a także szukanie nowych rozwiązań technologicznych związanych z techniką rolniczą.
Najciekawszym punktem innowacji będzie poznanie teoretycznych oraz praktycznych aspektów lotów bezzałogowych statków powietrznych podczas monitorowania stanu upraw, tworzenia map ich nawożenia, pomiaru działek i tworzenia map potrzebnych do szacowania szkód.
Wprowadzone innowacje w większym zakresie umożliwią zapoznanie się z nowoczesnymi technologiami informatycznymi stosowanymi w rolnictwie, a także pozwolą na lepsze poznanie sprzętu rolniczego, wykorzystywanego w produkcji roślinnej, zwierzęcej i ogrodniczej.
Maseczka na twarz z warzyw egzotycznych? Jadłospis na dobrą figurę? A może zumba czy pilates?
Kolejna innowacja pedagogiczna – dietetyka z elementami kosmetologii – zostanie wprowadzona w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Ta klasa to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest nie tylko co, ale i jak jedzą. Rozwijający się przemysł turystyczny oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Innowacja obejmuje uczestnictwo w warsztatach związanych z kosmetologią, w tym produkcję kremów, maseczek na bazie naturalnych składników dzięki współpracy z firmą SOUVRE. Udział w wykładach dotyczących kosmetologii organizowanych przez WSB zagwarantuje uzyskanie Złotego Indeksu na kierunku Kosmetologia. Ponadto przewidziano praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych z usługami SPA takich jak Hotel Radocza SPA i Hotel Młyn Jacka oraz prelekcje z profesjonalnymi dietetykami firmy Naturhouse, zajęcia z pilatesu i zumby na lekcjach wychowania fizycznego czy SKS-u, a także możliwość uzyskania certyfikatów na kursach baristy i carvingu.
Wdrażanie innowacji będzie możliwe również dzięki współpracy oraz wsparciu szkoleniowo-doradczego Inkubatora Kuchennego Gościniec 4 Żywiołów oraz wykorzystaniu produktów lokalnych z małopolski.
Można tylko pozazdrościć przyszłym uczniom Zespołu Szkół CKU w Radoczy nowych i ciekawych zajęć.